Portal o górach. Piszemy o Tatrach i Zakopanem

Chcesz wyjechać w Tatry? W takim razie koniecznie poczytaj co Cię tam czeka – z nami znajdziesz najlepsze noclegi, termy czy inne atrakcje!

Gastronomia

Przepis na mieszany pasztet

Generalnie do przyrządzania pasztetu wykorzystuje się mięso mieszane, na przykład cielęce z boczkiem, drobiem i wątróbką, mięso wieprzowe lub królicze. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny, mieszany pasztet. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o mieszanym pasztecie!

Zacznijmy od tego,że bardzo dobrze komponuje się ze sobą także pierś z indyka, wieprzowina oraz wątróbka. Poza tym w skład masy pasztetu wchodzą także grzyby, które nadają całości smaku i barwy. Musisz wiedzieć, że mięso, które jest przeznaczone na pasztet dusi się albo gotuje. Zdecydowanie warto wykorzystać do tego celu szybkowar, który pozwala na skrócenie czasu ogrzewania mięsa. Natomiast do duszenia i gotowania dodaje się warzywa takie, jak pietruszka, cebula oraz seler i przyprawy takie, jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Następnie, po zmieleniu, masę przyprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową oraz mielonym pieprzem. W przypadku, gdy przygotowujesz pasztet z drobiu i cielęciny dodaj pieprzu białego, gdy z pozostałych mięs – czarnego. Dodatkowo, dla wzbogacenia smaku możesz dodać również kieliszek koniaku oraz suszone owoce żurawiny. Na pewno Twoje danie będzie smakować wyśmienicie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, mieszanego pasztetu!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie mieszanego pasztetu to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 40 dekagramów karkówki, 40 dekagramów piersi z kurczaka oraz 50 dekagramów wątroby wołowej. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: jedno opakowanie Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr, 50 gramów suszonych grzybów, dwie cebule, trzy jajka, trzy suche bułki, jedna łyżka bułki tartej oraz gałka muszkatołowa. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznego, mieszanego pasztetu!

Sposób przygotowania pysznego, mieszanego pasztetu!

Na początku karkówkę i pierś pokrój, ugotuj. Gdy to zrobisz to dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, pokrojoną cebulę i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Następnie bułki namocz i wraz z ugotowanym mięsem, grzybami i cebulą przemiel. Potem dodaj jajka, przyprawę Knorr, dokładnie wymieszaj. Gdy to zrobisz to wszystko włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Następnie piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego i pożywnego, mieszanego pasztetu razem z rodziną i najbliższymi! Ni zwlekaj dłużej i już dziś udaj się do sklepu kupić niezbędne składniki, a potem do kuchni i zabierz się za przygotowanie mieszanego pasztetu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *