Trzeba przyznać, że do tej pory polskie wesela zwykle bywały do siebie dość podobne, na stołach niemal zawsze znajdowały się kaszanka, kiełbasa, smalec, ogórki, bimber, a jeszcze kilka lat temu na każdym prawie weselu królował stół wiejski czy myśliwski. Obecnie, jednak Młode Pary zaczynają odchodzić od tradycji organizowania takich stołów i coraz częściej decydują się na CANDY BAR, czyli słodki stół lub jak inni nazywają słodki kącik. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, czym właściwie jest Candy Bar oraz jak go zorganizować na własnym weselu. Przeczytaj koniecznie!
Zacznijmy od tego, że stół ze słodkościami jest jedną z najczęściej wybieranych atrakcji weselnych. Dlatego nic w tym dziwnego, gdyż zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają słodycze. Oprócz tego należy pamiętać, że większość wesel w naszym kraju odbywa się w sezonie wiosenno-letnim, w związku z tym goście niewątpliwie będą mieli większą ochotę na deser z lekkim kremem czy owocami niż kaszankę z cebulką (szczególnie gdy jest bardzo gorąco).
Przede wszystkim zanim weźmiemy się za organizacje słodkiego bufetu to musimy pamiętać kilku bardzo ważnych rzeczach. Przede wszystkim bardzo ważne jest przygotowanie, słodki kącik można zaaranżować samodzielnie kupując: migdały, lizaki, cukierki, żelki, m&m`sy czy paluszki. Poza tym w cukierni warto zamówić babeczki – pasujące do tortu, musy, ciasteczka czy makaroniki. Dodatkowo należy zadbać o odpowiednie naczynia, które będą niezbędne do podania słodkości, część z nich z pewnością zapewni lokal, w którym odbywało się będzie wesele. Jednak pozostałe naczynia warto kupić (na pewno przydadzą się podczas innych uroczystości) lub po prostu poszperać w domu. Przede wszystkim patery, pucharki czy miski to naczynia, które posiada każdy. Jeśli jednak nie mamy do tego głowy ani czasu to ewentualnie, przygotowanie słodkiego bufetu można powierzyć specjalistom, którzy kompleksowo zorganizują słodkości, naczynia, transport, ustawienie, dekoracje i oprawę graficzną.
Poza tym bardzo ważne jest, aby Candy Bar był różnorodny, należy raczej postawić na duży wybór różnych słodkości (nie dużą ilość jednego ciasta); warto zdecydować się na: babeczki, bezy, mini eklerki, ptysie, makaroniki, małe torciki, ciasta z kremem, kruche ciasteczka, draże, kolorowe żelki, m&m`sy, ręcznie robione lizaki, mini słoiczki z miodem lub konfiturą. Pamiętaj, że wszystko zależy od Waszej wyobraźni! Ważne, że tak skomponowane słodkości zaspokoją różne podniebienia (tych starszych i tych młodszych gości).
Niesamowicie istotna jest także oprawa graficzna, gdyż dopełnieniem słodkiego bufetu będą tabliczki, karteczki czy chorągiewki z nazwami każdego smakołyku, by goście wiedzieli, co degustują. Doskonałym pomysłem są znaki typu ‘Nasza Miłość jest słodka’ lub ‘Chcemy Wam osłodzić życie’ będą dodatkowo zachęcały gości do częstowania się smakołykami.