Trzeba przyznać, że gdy upał nie nastraja na włączanie piekarnika, ale chęć na ciasto pozostaje, najlepszym rozwiązaniem jest szybkie ciasto bez pieczenia. Dlatego kruchy, mocno czekoladowy spód można zrobić z czekoladowych ciasteczek, do tego wyśmienity, klasyczny krem waniliowy Pâtissière i całe mnóstwo letnich owoców. Poniżej znajdziesz przepis, jak przygotować szybką tarte z owocami lata. Przeczytaj go koniecznie!
Składniki na tartę z owocami znajdziesz w Auchan w Krakowie !
Składniki niezbędne do przygotowania pysznego i oryginalnego deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata
Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do ciasta jak: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo, 100 g gorzkiej czekolady oraz 50 g masła w temperaturze pokojowej. Natomiast do przygotowania krem waniliowego (Crème Pâtissière) będziesz koniecznie potrzebował: 500 ml mleka, 100 g cukru, 6 dużych żółtek, 45 g mąki ziemniaczanej, 45 g mąki pszennej oraz 1 laska wanilii oraz około 400 g dowolnych owoców (borówki, porzeczki, maliny, jagody, truskawki). Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata!!!
Przygotowanie deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata!!
Najpierw musisz czekoladę połamać na małe kawałeczki. Potem trzeba ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować, a masło roztopić. Następnie wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Po czym dno formy do tarty o średnicy 25 – 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Potem wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Wszystko schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje.
Następnie należy mleko wlać do garnka, a laskę wanilii przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Potem trzeba wrzucić ziarenka i laskę do mleka, zagotować, zdjąć z palnika. Po czym wyjąć laskę wanilii. Gdy to zrobisz to musisz żółtka zmiksować z cukrem do białości. Następnie powinieneś dodać mąkę i stopniowo dodawać trochę gorącego mleka, około pół szklanki, cały czas miksując.
Potem powstałą płynną masę jajeczną przelać do pozostałego mleka. Następnie musisz doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 1 – 2 minuty, aż masa mocno zgęstnieje. Po czym zdjąć z palnika i przykryć wierzch kremu folią spożywczą, tak by folia dotykała kremu. Następnie musisz wystudzić krem i schłodzić w lodówce. Potem należy zimny krem rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie i wyrównać wierzch łyżką, poukładać dowolnie owoce. Na koniec schłodzić tartę w lodówce.